fbpx
Skip links

Poznejte nedocenitelné vlastnosti vlákniny

Přestože vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu (je to nestravitelná část potravy), je pro nás důležitá. Ne nadarmo se vláknině přezdívá „kartáč střev“. Vymetá z nich všechen nepotřebný balast. Díky tomu má příznivé účinky na zažívání a udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu. Vyřeší průjem i zácpu, slouží jako ochrana proti hemoroidálnímu onemocnění i výchlipkám (výhřez střevní sliznice).

Kde všude vláknina pomáhá?

Vláknina na sebe váže cholesterol, čímž snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Umí regulovat hladinu krevního cukru (inzulinu), proto může její nedostatek vyvolat diabetes. Vláknina je též výborným pomocníkem při hubnutí a redukci váhy. V žaludku dokáže svůj objem mnohonásobně zvýšit, a navíc ji trávíme pomaleji. Proto se po jídle bohatém na vlákninu cítíme déle sytí a vystačíme si s menšími porcemi jídla.

Rozpustná vláknina po smíchání s tekutinou v žaludku výrazně na-bobtná a díky tomu se zpomalí jeho vyprazdňování. Obsahuje ji ovoce (především jablka, banány), zelenina, oves, ořechy, luštěniny a sójové mléko.

Nerozpustnou vlákninu obsahují obilniny, zrna (hlavně kvalitní celozrn-né pečivo a otruby) a semena, a až do tlustého střeva putuje nerozštěpená. Zvyšuje objem stolice, podporuje střevní peristaltiku a tím i pravidelné vyprazdňování.

Zelenina je zdrojem rozpustné (brokolice, mrkev) i nerozpustné (cuketa, celer, květák) vlákniny.

Denně by měl dospělý člověk měl sníst kolem 30 g vlákniny. Nezapomeňte také na dostatečný příjem tekutin.